Blik op de toekomst van techniek

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen waarbij techniek onmisbaar is. Waar willen we zijn in 2040? Dat is de grote vraag die in de scenariostudie SCENARIO2040 wordt beantwoord aan de hand van verschillende toekomstschetsen. Techniek Nederland komt samen met partners OTIB, ISSO en TVVL tot twee hoofdscenario’s waarin de (installatie)techniek twee verschillende rollen speelt. Wat zou dit betekenen voor de technische sector?


Hoe ziet 2040 eruit?
Op basis van trends kunnen we met enige zekerheid een aantal ontwikkelingen voorspellen. Zo zal bijvoorbeeld de helft van de ‘oude’ banen verdwijnen door nieuwe computertechnologie en robots. Deze technologie wordt steeds slimmer door big data, waardoor algoritmes het voortaan voor het zeggen hebben. Daarnaast is generatie Z aan de macht, een generatie die opgegroeid is met technologie. Met het oog op duurzaamheid zullen zelfhelende materialen beschikbaar zijn en is circulariteit geperfectioneerd. Samen met de afschaf van diesel- en benzinemotoren en de introductie van waterstof in personenvervoer zal dit zorgen voor minder CO2 uitstoot en afvalstromen.

Scenario 1: De vlucht vooruit
We gaan door op de vertrouwde voet waarbij welvaartsgroei het hoogste doel is. Een thema zoals klimaatverandering is hieraan uiteindelijk ondergeschikt. Technologie wordt gezien als de onzichtbare hand die zulke problemen oplost. We gebruiken steeds meer energie en fossiele brandstoffen zijn nog de norm. Al zijn er technologische oplossingen die de uitstoot van CO2 verminderen, worden de klimaatdoelstellingen nog niet gehaald.

Wat betekent dit voor de technische sector?
– Energietransitie niet volbracht, alleen nieuwbouw is energiepositief
– Techbedrijven zwaaien met de scepter: producenten bepalen de regels door data uit installaties
– Het leven wordt duurder, consumenten gaan voor de beste prijs
– Deel van het werk van technische dienstverleners wordt gestandaardiseerd
– Enkele techbedrijven hebben de volledige keten in handen: van productie tot installatie
– Specialistische technische dienstverleners hebben een voorsprong door de steeds complexere techniek

Scenario 2: Green new deal
Welzijn van mens, planeet en dier staat voorop. Door steeds extremere weersomstandigheden in Europa, zoals droogte en overstromingen, schaart de oude garde zich achter de jonge protesterende generatie. Door dit draagvlak en de bekostiging van de klimaatmaatregelingen door de EU (door vermogensbelasting en winst uit Big-tech), kan er er een echte verandering teweeg worden gebracht.

Wat betekent dit voor de technische sector?
– Energietransitie wordt ‘populair’
– Opleidingen in de technische sector lopen hierdoor vol: minder personeelstekort
– Polderaanpak: energietransitie door overheden, onderwijs en bedrijven samen aangepakt per wijk
– Door grote vraag nieuwe technologieën in Nederland: versnelde ontwikkeling bij fabrikanten
– Door de snelle ontwikkelingen dalen de prijzen van groene technologie
– Technische sector wordt specialist: monteren/installeren of ontwikkelaar/beheerder
– Montage wordt verlicht door technologie: drones voor werk op het dak en hersen-gestuurde exoskeletten als vervanging voor zware arbeid
– Data zorgt ervoor dat ontwikkelaars van nieuwe technologieën gebouwprestaties kunnen garanderen
– Bedrijfspanden, infrastructuur en mobiliteit worden as-a-service aangeboden: flexibele pay-as-you-use abonnementen.

Met SCENARIO2040 wil Techniek Nederland de technische sector (en de politiek, het onderwijs en andere betrokkenen) aan het denken zetten over consequenties van technologische ontwikkelingen. Meer lezen over deze blik op de toekomst? Download hier de volledige scenariostudie.

Bron: SCENARIO2040 – Techniek Nederland, OTIB, ISSO, TVVL.



Deel dit bericht

Scroll naar top